De oproep van de zieke Ege Bilici (13) leverde geen honderden, maar zesduizend nieuwe stamceldonoren op. Daarmee is er voor de Leerdamse puber, die lijdt aan acute leukemie, hoop op genezing. ,,De reacties op onze oproep waren overweldigend.”
Een wand vol kleurrijke kaarten siert inmiddels zijn kamer in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Bloemen, kaartjes en reacties: Ege ontving ze de afgelopen weken vanuit het hele land.
Er kwamen zelfs tekeningen binnen van een schoolklas uit Gouda, die een streep door hun normale ochtendprogramma had gezet om Ege een creatief hart onder de riem te steken. Die aandacht was meer dan Ege en zijn familie ooit gewenst of gehoopt hadden.
Overweldigend
Om nog niet te spreken over de belangrijkste ‘winst’ van de oproep die de familie begin dit jaar deed, en vervolgens viraal ging. Het overweldigende aantal nieuwe registraties als stamceldonor. Duizenden mensen meldden zich als nieuwe donor aan bij de Nederlandse databank Matchis.
Ook het aantal mensen met een niet-Westerse achtergrond, wat voor Ege’s zoektocht zo belangrijk is, nam aanzienlijk toe, vertelt Bert Elbertse, woordvoerder van Matchis.
,,De afkomst van donoren kunnen en mogen we niet registeren bij aanmelding, maar uit de reacties en vragen kunnen we zeker opmaken dat meer mensen uit deze groep zich geregistreerd hebben. In totaal is het aantal aanmeldingen in januari – door eigen campagnes en oproepen zoals die van Ege – zelfs verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.
Zo’n zesduizend nieuwe doneren hebben zich geregistreerd. Dat zijn mooie berichten. Het geeft zichtbaarheid aan het belang van inschrijven.”
Hoop op genezing
Ook voor Ege, die een stamceltransplantatie nodig heeft om beter te worden, betekent dit dat er hoop is op genezing. Er zijn inmiddels vier potentiële donoren gevonden, vertelt zijn zus Pinar.
,,De reacties op onze oproep waren overweldigend. Vier mensen bleken een mogelijke match, daar zijn er nu nog drie van over. Er wordt nu verder onderzocht welke donor het meest geschikt is.”
Dat onderzoek moet de komende tijd plaatsvinden. Donderdag start Ege namelijk weer met een nieuwe chemokuur van vijf dagen, waarna hij na een rustperiode van minimaal drie weken de laatste en zwaarste chemo voor zijn transplantatie ondergaat. Naar verwachting zal begin april de transplantatie van gezonde stamcellen dan ook echt een feit zijn.
Een onzekere periode voor iedereen. Pinar: ,,Zo’n transplantatie gaat niet zonder risico’s. Om te zorgen dat het lichaam de cellen accepteert, moet vóór de transplantatie het eigen beenmerg volledig vernietigd worden.
Hierdoor loop je een verhoogd risico op bijvoorbeeld infecties of bloedingen. Die risico’s baren ons natuurlijk zorgen, al proberen we ook hier echt positief in te blijven. Daar is Ege het beste mee geholpen.”
Paar dagen op de IC
Positief blijven, dat is het devies van de familie. Al zakt de moed Ege soms ook zelf in de schoenen. Hij ligt al twee maanden onafgebroken in het ziekenhuis. En afgelopen weekend zorgde een bacterie, die via zijn infuusbuis zijn lichaam binnendrong, er zelfs voor dat hij een paar dagen op de IC belandde.
,,Hij is veerkrachtig, maar zit er tegelijkertijd ook vaker doorheen dan een paar weken geleden. Het is zwaar en de weg is lang”, zegt Pinar. ,,Om niet bij de pakken neer te gaan zitten, kijken we samen uit naar leuke dingen. Dat helpt.”
Vakantie naar Turkije
Die vooruitzichten zijn al volop in de maak. Een vakantie naar Turkije met de hele familie, bijvoorbeeld, iets wat vanwege het bedrijf van Pinar en haar broer niet eerder mogelijk was.
,,En dan zijn er natuurlijk de gewone dingen, waar Ege eigenlijk net zo erg naar uitkijkt. Weer naar school kunnen, zijn vrienden zien, voetballen. Dat is voor een puber als Ege eigenlijk net zo ‘groot’ als een vakantie met ons. We gaan ervan uit dat ’ie dat volgend jaar allemaal weer kan doen.”
via: Gelderlander