Denk je bij de Turkse keuken aan döner, lamacun en baklava? Dan is het de hoogste tijd om je te verdiepen in de gezondere kant van deze veelzijdige keuken. Men in ons kikkerlandje kan nog veel leren van de Turkse eet- en drinkgewoontes.
1. Ontbijten met soep
Als er iets is dat in Turkije de hele dag door wordt gegeten, dan is het wel soep. Ja, zelfs als ontbijt. De bekendste ontbijtsoep is beyran, een kruidige soep die met name in het zuiden van Turkije wordt gegeten. Een sterke maag is een vereiste, want in deze soep zit onder andere lamsbout. Het voordeel van zo’n vloeibaar en warm ontbijt is dat je aan het begin van de dag al een bups groente en vocht binnenkrijgt. Ook zijn de meeste soepen licht verteerbaar en houden ze je bloedsuikerspiegel lang stabiel. Veel gezonder dan een bammetje met jam of chocoladepasta dus!
2. Meer met bulgur koken
Bulgur
Steeds vaker wordt er in Nederland met bulgur – spreek uit als boelghoer 🙂 – gekookt. En dat is maar goed ook. Dit graanproduct komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, heeft een licht nootachtige smaak en wordt veel gebruikt in de Turkse keuken. Niet alleen kun je met bulgur de lekkerste salades maken, het is ook nog eens heel gezond. Zo is het vezelrijk (10 gram vezels per 100 gram), eitwitrijk (9,5 gram vezels per 100 gram) en bulkt het van de vitamine B, kalium, fosfor en magnesium. En ook fijn: de koolhydraten in bulgur verteer je langzaam. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel langer stabiel en heb je na de maaltijd minder snel zin om te snacken.
3. Een extra scheutje olijfolie gebruiken
Olijfolie
In Turkije wordt olijfolie rijkelijk gebruikt. Er is in de Turkse keuken zelfs een speciale categorie voor deze gerechten; de olijfolie gerechten (zeytinyaglilar). Wat kenmerkend voor deze maaltijden is, is dat er geen vlees, tomatenpuree (salça) en droge kruiden wordt gebruikt. Meestal worden groenten – van doperwten tot prei – in een flinke scheut olijfolie gebakken en vervolgens gegeten met brood, bulgur en/of yoghurt. In ons kikkerlandje kunnen we best wat vaker met olijfolie koken. Dit vloeibare goud is namelijk rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren die onder andere je bloeddruk in balans helpen houden en de kans op hart- en vaatziekten helpen verkleinen.
Tip: Raak je voor het schap met olijfolie snel de kluts kwijt? Onthoud dan dat je extra vierge olijfolie het beste in salades en andere koude gerechten kunt gebruiken. De goedkopere ‘gewone’ olijfolie is geschikt om mee te bakken.
4. Je dorst stillen met ayran
Ayran
Een drankje waar in Turkije ’s zomers líters van gedronken wordt, is ayran. Deze dorstlesser bestaat uit water, zout en yoghurt en is daarom erg geliefd als het buiten heter dan heet is. Het zout in ayran vult het zouttekort in je lichaam aan, waardoor het een snelle opkikker is. Ook je darmen maak je met dit frisse yoghurtdrankje blij. Ayran is namelijk een bron van probiotica wat een positief effect heeft op je spijsvertering. In Turkije wordt het vaak gedronken bij pittige en vette maaltijden zoals lamacun en döner. Een heel goed idee, want ayran stilt de dorst en werkt verzachtend.
Tip: In de meeste mediterrane supermarkten kun je ayran kant en klaar kopen. Veel leuker is het om het zelf te maken. Hiervoor heb je nodig: 1 liter Turkse yoghurt, ¾ liter koud water, 1 theelepel zeezout en ijsblokjes. Doe de yoghurt in een kan, voeg het zout toe en roer goed. Voeg beetje bij beetje het water toe en mix het met een staafmixer tot het flink schuimt. Heeft het de gewenste dikte? Voeg dan ijsblokjes toe en serveer het in een groot glas.
5. Uitgebreid samen eten
Een maaltijd naar binnenschuiven voor de televisie? Dat is in de meeste Turkse gezinnen een absolute no-go. Er wordt uitgebreid de tijd genomen om samen te eten en iedereen is welkom om spontaan aan te schuiven. Van deze grenzeloze gastvrijheid kunnen we in Nederland nog wat leren. Wist je dat samen eten niet alleen gezelliger, maar ook veel gezonder is? Samen eten versterkt de band en zorgt ervoor dat je gevarieerder eet.
Tip: Maak er een gewoonte om één keer in de week extra uitgebreid te koken en lang te tafelen. Nodig als het even kan gasten uit om samen van de maaltijd te genieten. Corona ? Tjah..